Cellulite 5

0 Comments

Sundhed & sport

Mange har længe været af den opfattelse, at sundhed har et bestemt udtryk, atletiske kroppe har en bestemt form, og at skønhedsidealet kun kan have en størrelse. Det er langsomt noget, der er begyndt at ændre sig. Flere og flere kæmper for at vise, at sundhed er mere end lav fedtprocent, grøn kost og mange kilometer i benene hver dag. Men med denne udvikling, som egentlig har en positiv tone, følger nogle uheldige konklusioner. Sundhed og helbred er ikke subjektivt, men bygger på mange års lægevidenskab, undersøgelser og sundhedsdata. Det vil være for simpelt og endda ukorrekt at sige, at sundhed er noget, vi kan definere selv. Det modsiger ikke bevægelsen, som prøver at skabe en bredere forståelse af sundhed og godt helbred. Men det er vigtigt at huske på, at sundhed er mere end slanke kroppe, men at det samtidig ikke er subjektivt, hvad der er godt og skidt for kroppen.

Er cellulite sundt?

Cellulite, også kaldet appelsinhud i daglig tale, forbinder mange med et brud på skønhedsidealet, og har derfor en negativ association, når det kommer til, hvor sundt man mener, det kan være. Men dette er igen for forsimplet. Cellulite har rigtigt nok noget med fedt at gøre. De små bump på huden opstår, fordi der skabes små depoter af fedt under huden i hulrum i bindevævet. Det, mange vil høre i en sådan beskrivelse, vil være, at noget fedt ophober sig og fejlkonkludere på baggrund af opfattelsen af, at fedt er usundt. Men cellulite er et meget naturligt fænomen. Der skal mindre fedtophobninger til, end man skulle tro, og lidt appelsinhud definerer ikke sundhed. Hvis man sammenligner cellulite med det at være tyndfed, er det langt fra så skadeligt for din krop med lidt appelsinhud. At være tyndfed betyder, at det ikke er synligt udefra, men at man har mere fedt i kroppen, end hvad sundt er. Fedtet har, i stedet for at samle sig synligt på kroppen som cellulite, lagt sigt omkring organerne. Det udgør en langt større fare end et brud på det atletiske skønhedsideal.

Cellulite kan alligevel behandles

Selvom cellulite ikke alene udgør nogen sundhedstrussel, søger mange alligevel behandling for at slippe af med den bulede hud. Det skyldes netop, at vi har et skarpt skønhedsideal på trods af en generel større body positivity. Flere influencers viser stolt deres strækmærker og cellulite, og flere træningscoaches har fortsat lidt ekstra på sidebenene, men er stadig sunde og stærke. Denne bevægelse viser en større forståelse af, hvad en sund krop er. Den afspejler i højere grad en tolerance af kroppen, livet og forskelligheden. På samme måde som nogle er pæreformet og andre timeglas, har cellulite det med at placere sig forskelligt, samtidig med at nogle er mere tilbøjelige til at få disse fedtophobninger. Men cellulite er ikke usundt, og behandling af det handler i langt højere grad om selvværd og selvbillede, end om at få et bedre helbred.